top of page

Air Serbia druga najgora u Evropi po kašnjenjima u 2023. godini

Srpska nacionalna avio kompanija Air Serbia je tokom 2023. godine zauzela drugo mesto među najgorim avio-kompanijama u Evropi po procentu letova koji su kasnili ili bili otkazani


Foto: Air Serbia

Prema podacima OAG-a, 42,3% letova nije poletelo na vreme ili uopšte nije poletelo. Od ukupno 43.400 letova, 4,5% je otkazano, dok je 37,8% letova imalo kašnjenje preko 15 minuta. Najveća kašnjenja zabeležena su u avgustu, sa čak 60% zakasnelih letova - navodi portal zamaaero.


Februar je bio najslabiji, ali i najtačniji mesec sa 2410 letova, što predstavlja značajan rast u odnosu na 2019. godinu. Ipak, uprkos povećanju broja letova, problem sezonalnosti ostao je prisutan, sa minimalnim poboljšanjem od samo 0,03% u odnosu na 2019.


U društvu srpske avio kompanije našli su se i Air Dolomiti, British Airways, Swiss, EasyJet, Wizz Air UK, Condor, Transavia i Lufthansa.

U poređenju sa drugim evropskim avio-kompanijama, Air Dolomiti je zauzela prvo mesto sa ukupno 43,6% letova koji su kasnili ili bili otkazani. Air Serbia je zauzela drugo mesto, dok je TAP bio treći sa 41,2% letova koji su kasnili, ali samo 0,8% otkazanih letova. Ostale najgore kompanije uključuju British Airways, Swiss, EasyJet, Wizz Air UK, Condor, Transavia i Lufthansu.


Air Serbia je odlučila da uspori širenje mreže tokom 2024. godine, što uz dolazak novog hendlera i bolje planiranje flote, treba da doprinese smanjenju kašnjenja i otkazivanja letova u narednom periodu.


Izvor: zamaaero

bottom of page