top of page

Air Serbia na korak od rezultata Jugoslovenskog aerotransporta iz 1987. godine

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia na dobrom je putu da ostvari treću uzastopnu godinu profita, od kada je 2013. godine započela operacije pod tim imenom


Foto: Air Serbia


Nacionalna avio kompanija Air Serbia je na dobrom putu da 2024. godine zabeleži treću uzastopnu godinu profitabilnosti i postigne novi rekord u broju prevezenih putnika. Očekuje se da će avio-kompanija, od svog ponovnog pokretanja 2013. godine, prevesti najveći broj putnika, približavajući se cifri od 4,53 miliona, koliko je nekadašnji JAT Jugoslovenski aerotransport prevezao davne 1987. godine.





Generalni direktor Air Serbije, Jirži Marek, istakao je da je kompanija uspela da održi rast broja putnika uprkos skromnijoj godini u pogledu širenja poslovanja i velikih sportskih dogadjaja poput Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj i Letnjih olimpijskih igara u Parizu koji nisu doveli do očekivanog povećanja potražnje. On navodi da se očekujemo da će cela godina biti profitabilna, što bi kompaniji donelo treću godinu zaredom u plusu.


"Mnogi faktori utiču na to kako će godina završiti. Ako četvrti kvartal prođe dobro, možda ćemo čak i premašiti rekord JAT-a, ali biće gusto." - izjavio je direktor Air Serbije za portal EX-YU Aviation.

Air Serbia je ove godine poboljšala tačnost letova, ali i dalje se suočava s izazovima. Generalni direktor Jiri Marek istakao je da su operacije znatno stabilnije u odnosu na prošlu godinu, ali da je lanac snabdevanja bio spor u prilagođavanju rastu.


Preuzimanje zemaljskih usluga u Beogradu od strane Menzies Aviation donelo je unapređenja u opremi, menadžmentu i procesima, ali još uvek nije dostignut željeni nivo. Marek je najavio da će zimska sezona biti iskorišćena za dalja poboljšanja. Pored toga, avio-kompanija se suočava s problemima zagušenja vazdušnog saobraćaja, što često dovodi do kašnjenja letova uprkos spremnosti aviona za polazak.

Comments


bottom of page