top of page

Air Serbia na meti kritika od strane Federacije evropskih transportnih radnika

Nedavno je Evropska federacija transportnih radnika (ETWF) oštro kritikovala Air Serbiju zbog niza problema koji ugrožavaju prava sindikata i članova kabinskog osoblja.


Foto: Air Serbia


Federacija evropskih transportnih radnika - ETWF, koja predstavlja preko 5 miliona transportnih radnika iz 38 evropskih zemalja, podržava Jedinstveni sindikat stjuardesa i stjuarda vazduhoplova (JSSSV) u Air Serbiji.

Kritike ETWF-a usmerene su na pritiske koji se vrše na sindikalne aktiviste i predstavnike kabinskog osoblja, kao i na nedostatak socijalnog dijaloga između kompanije i sindikata. Takođe, naglašava se da su članovi sindikata suočeni s neprihvatljivim i protivzakonitim merama, uključujući premeštaj u call centar zbog članstva u sindikatima.

Federacija podseća na važnost poštovanja osnovnih prava radnika i naglašava da takvi postupci predstavljaju kršenje međunarodnih konvencija i povelja Međunarodne organizacije rada (ILO) i Saveta Evrope. ETWF takođe ukazuje na to da Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ne sme tolerisati takvo kršenje osnovnih prava radnika.

Kao reakciju na ove kritike, ETWF poziva Air Serbiju da prekine pritiske na sindikate i članove kabinskog osoblja i obnovi dijalog sa sindikatima. Pismo koje je potpisala glavna sekretarka ETWF-a, Livia Spars, predstavlja ozbiljan korak u naporima da se zaštite prava radnika i obezbedi bolji odnos između kompanije i sindikata.


Daljnje akcije JSSSV-a i ETWF-a se očekuju ukoliko uprava kompanije ne preduzme odgovarajuće korake kako bi se rešili ovi problemi.



Kommentare


bottom of page