top of page

Air Serbia otvorena za partnerstva sa drugim avio-kompanijama u budućnosti

Predstavnici nacionalne avio-kompanije Air Serbia izjavili su kako je srpska avio-kompanija otvorena za partnerstva sa drugim avio-kompanijama ako bi takav potez bio koristan za obe strane


Foto: Air Serbia

Generalni direktor Air Serbie, Jirži Marek, rekao je na nedavno održanoj IATA konferenciji u Dubaiju da je Evropa i dalje veoma fragmentirana kada je reč o avio-industriji. Istakao je da u regionu postoji nekoliko nacionalnih avio-kompanija i da je Air Serbia spremna da sarađuje sa bilo kim.


Ukoliko bi konsolidacija donela koristi za obe strane i predstavljala ´win-win´ scenario, Air Serbia bi bila otvorena za takvu mogućnost-naglasio je Marek.

Evropa još uvek nije u potpunosti prihvatila konsolidaciju u avio-industriji i često zadržava brendove avio-kompanija zbog jake lokalne privrženosti, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država gde se avio-kompanije spajaju i prefarbavaju avioni jedne kompanije u boje druge. Prema njegovim rečima, u Evropi postoji mnogo složenosti jer avio-kompanije zadržavaju nezavisne brendove, nezavisno upravljanje i svoju nezavisnost u mnogim drugim aspektima. Marek je izrazio sumnju da su prave koristi od konsolidacije u Evropi još uvek potpuno neiskorišćene.


Air Serbia ne traži aktivno vlasničke veze sa drugim prevoznicima, ali je do sada proširila codeshare partnerstva sa obližnjim avio-kompanijama. Bulgaria Air trenutno ima codeshare na 21 ruti koju operiše Air Serbia, TAROM na sedam, Turkish Airlines na pet i Aegean Airlines na četiri. Air Serbia i Turkish Airlines takođe istražuju bližu saradnju u obliku zajedničkog ulaganja za održavanje aviona. Srpski prevoznik je takođe ranije sarađivao sa sada već ugašenim Adria Airways, B&H Airlines i Montenegro Airlines. I Air Serbia i Air Montenegro trenutno traže zaključenje codeshare partnerstva.


Tokom letnje sezone, Air Serbia je deseta najveća avio-kompanija po kapacitetu sedišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ako se isključe prevoznici iz Rusije, koji imaju jaku domaću mrežu, zauzima šesto mesto, iza Ryanair-a, Wizz Air-a, LOT Polish Airlines, easyJet-a i airBaltic-a.


U prošlosti je srpski prevoznik istraživao druge mogućnosti za baziranje operacija na drugim tržištima. Kompanija je predstavila planove za uspostavljanje letova iz Ljubljane ka nekoliko evropskih destinacija u septembru 2020. godine. Međutim, Air Serbia je tada odustala od ove ideje, fokusirajući se umesto toga na razvoj svog hub-a u Beogradu.



Izvor: exyuaviation

1 Comment


stoce nama stranci u avijo kompanijin er serbija stasu nam uradili arapi imamo mi pametne ljude da vode er srbiju

Like
bottom of page