top of page

Air Serbia predstavila novi logo povodom 95. godišnjice postojanja

Nacionalna avio kompanija Air Serbia proslavlja ove godine 95. godišnjicu sa posebnim amblemom na svim svojim avionima


Foto: Air Serbia

Tim povodom, naslednica kompanije, današnja Air Serbia objavila je specijalni amblem pod sloganom "95 godina letenja" koji će u narednom periodu krasiti sve avione ove kompanije.


"Time želimo da iskažemo zahvalnost našim slavnim prethodnicima koji su davne 1927. godine osnovali prvu domaću aviokompaniju Aeroput", naglašeno je iz kompanije Air Serbia.

Amblem koji će krasiti avione između ostalog sadrži i logo iz svake ere kompanije, od 1927. godine pa sve do danas.


Neizmerno smo ponosni na činjenicu da samo nekoliko prevoznika u svetu ima istoriju dugu koliko i naša kompanija. To je i velika odgovornost, jer, kao direktni naslednici tradicije duge 95 godina, moramo da ostanemo na visini zadatka“, rekao je generalni direktor kompanije Jirži Marek.





Inače, kompanije Aeroput osnovana je u Beogradu 1927. godine te je bio među prvim civilnim avioprevoznicima u svetu. Početkom Drugog svetskog rata i bombardovanjem Beograda 1941. godine, uništena je gotovo sva imovina kompanije.


Nakon završetka Drugog svetskog rata, kompanija je nastavila s radom, a 1947. godine osnovano je novo preduzeće JAT što je bio uvod u likvidaciju Aeroputa.



Ilustracija: DWProski/Fly Naissus

Tokom jugoslavenskog perioda, JAT je obavljao avioprevoz kako u unutrašnjem saobraćaju tako i na međunarodnom planu gde je Beograd povezan s brojnim svetskim destinacijama uključujući Njujork, Bagdad, Damask, Čikago, Peking, Los Angeles i brojne druge destinacije.


Nekadašnji Aeroput je svoj prvi let iz Niša obavio davne 1935.godine na prostoru tadašnjeg vojnog aerodroma kod Medoševca nadomak Niša. Nakon Drugog svetskog rata na današnjem delu vojnog aerodroma u Nišu, JAT uspostavlja svoje linije iz Niša u periodu od 1971. do 1975. godine ka letnjim destinacijama. Otvaranjem civilnog aerodroma 12.oktobra 1986. godine i sletanjem aviona Boeing 737-300, JAT pokreće direktne letove iz Niša, sa povremenim prekidima usled sankcija 1995. i NATO bombardovanja 1999.godine i tako punih 18 godina sve do 2009. godine, kada se konačno povlači iz Niša zbog politickih razloga.


Nekadašnji avioni JAT-a parkirani u Nišu

JAT je od 1986 do 2009 iz Niša leteo na mnogim destinacija na redovnim i carter linijama medju kojima su letovi iz Niša za Beograd, Skoplje, Zagreb, Split, Dubrovnik, London, Ljubljanu, Cirih, Banja Luku, Sarajevo, Tivat, Sofiju, Beč, Pariz, Antaliju, Bodrum, Heraklion.


Nakon raspada Jugoslavije, JAT je 2003. promijenio ime u Jat Airways, a najveća finansijska injekcija za kompaniju stigla je 2013. godine kada je Etihad kupio 49 posto udela u kompaniji nakon čega je promenjeno i ime u Air Serbia pod čijim imenom kompanija i danas radi.


Air Serbia na aerodromu Niš

2019. godine nova srpska nacionalna avio-kompanija pokreće i letove iz Niš kao pobednik tendera za letove od nacionalnog značaja koje je reaspisala Vlada Srbije i to do 12 destinacija Nirnberga, Rima, Frankfurta, Hanovera, Ljubljane, Salcburga, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Fridrishafena, Karlsruea i Tivata. Ovi letovi prekidaju se izbijanjem svetkse pandemije virusom Covid-19, a saobraćaj u uzmenjenom redu letenja i novim destinacijama nastalvlja se juanuara 2022.


Air Serbia iz Niša trenutno leti za Beograd, Koln-Bon, Frankfurt Hahn, Istambul, Ljubljanu, sezonski za Atinu i Tivat, dok će ove letnje sezone obavljati i čarter saobraćaj prema Anataliji, Alanji i Hurgadi.




Autor: Fly Naissus





Comments


bottom of page