top of page

Greške i pouke: Šta Srbija može naučiti o povećanju pa ukidanju aerodromskih taksi iz primera BIH

Komisija za saobraćaj Skupštine Bosne i Hercegovine je prihvatila predlog da se taksa od 3 maraka po putniku koji dolaze u BiH obustavi na period od jedne godine nakon što je u ovoj zemlji došlo do masovnog ukidanja avio-linija i zatvaranja nekoliko baza niskobudžetnih avio-kompanija


Foto: Ilustracija

Tokom proteklih nekoliko meseci, aerodromi širom Bosne i Hercegovine su suočeni sa značajnim gubicima avio-linija niskobudžetnih avio-kompanija. Naime, taksa od 3 marke po putniku i opšta neisplativost su doveli do zatvaranja nekoliko baza na različitim aerodromima u ovoj zemlji.


Aerodromi u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, izgubili znatan broj destinacija zbog odlaska ili obustvaljanja linija niskobudžetnih prevoznika poput Wizz Air-a i Ryanair-a.

Iako ova cifra može izgledati beznačajno, za niskobudžetne prevoznike čiji je cilj smanjenje troškova i pružanje povoljnih cena karata, svaka taksa postaje značajan teret. Sa hiljadama putnika mesečno, ova taksa brzo postaje finansijski izazov koji utiče na profitabilnost.


Upravo zato, ali i zbog značajnog opadanja broja putnika koji su koristili ove avio-linije kako bi doputovali u zemlju i donosili značajna sredstva, donji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojio predlog kojim se uvodi jednogodišnji moratorijum na naplatu aerodromske takse od 3KM po odlazećem putniku na aerodromima u BiH.


Kakve pouke Srbija može izvući iz ovog iskustva?


Prvo, važno je razumeti perspektivu avioprevoznika i kako čak i male takse mogu akumulirati troškove, naročito kada se radi o velikim brojevima putnika. Drugo, neophodno je postići osetljivu ravnotežu između generisanja prihoda od taksi i privlačenja avio-kompanija koje donose turiste i podstiču ekonomski rast.


Visoka administrativna taksa nije samo odbila prevoznike u ovom slučaju, već je dovela i do gubitka značajnog broja avio-linija. Ovo je značajna lekcija za Srbiju koja je ranije razmatrala povećanje svojih aerodromskih taksi. Nagli gubitak linija može imati ozbiljne posledice po aerodrome koji su u razvoju, poput aerodroma u Nišu, pogotovo imajući u vidu neravnopravan status koji imaju niskotarifne avio-kompanije koje lete iz Niša sa nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia, čiji su letovi sa ovog aerodroma subvencionisani od strane Vlade Srbije.


Pored toga, treba uzeti u obzir i dugoročne efekte. Gubitak avio-linija ne samo da smanjuje dostupnost zemlji, već može umanjiti i interesovanje investitora i poslovnih partnera. Srbija treba pažljivo pristupiti svakom koraku u promeni taksi i učiti iz grešaka drugih kako bi osigurala održiv i uspešan vazdušni saobraćaj u budućnosti.



Commenti


bottom of page