top of page

IATA: Prošla godina statistički bila jedna od najsigurnijih godina za putovanje avionom

Medjunarodna organizacija za vazdušni prevoz - IATA je objavila godišnji izveštaj o bezbednosti letenja u putničkom saobraćaju za 2023. godinu. Izveštaj potvrđuje da nije zabeležen nijedan incident, gubitak života ili gubitak aviona povezan sa mlaznim putničkim avionima članica ove organizacije tokom prošle godine



Foto: IATA/Fly Naissus

Prema njihovom izveštaju 2023. godina bila je statistički jedna od najsigurnijih godina za putovanje avionom. Kako navode iz IATA - jedna osoba bi morala da leti svaki dan tokom narednih 103,239 godina da bi doživela fatalnu nesreću u putničkom avionu.


Viliam Volš, Generalni direktor IATA, Foto: IATA

Izveštaj takođe pokazuje da je stopa nesreća u prošloj godini iznosila jedan incident na svakih 1,26 miliona letova, što predstavlja najbolji rezultat u poslednjih 10 godina.


Globalni komercijalni avio-saobraćaj zabeležio je porast od 17% prošle godine, sa ukupno 37 miliona letova kako mlaznim tako i turbo-elisnim avionima





IATA navodi da je u prošloj godini izgubljen samo jedan turbo-elisni putnički avion, u kojem je poginulo 72 osobe.


Takođe, ističe se da ni jedna članica IATA-e, niti avio-kompanija koja je deo njenog IOSA programa provere bezbednosti, nije imala nijedan fatalni incident tokom prošle godine.





Comments


bottom of page