top of page

Niš nestaje sa mape jeftinih letova - ove zime "Konstantin Veliki" ostaje sa samo 4 niskotarifne linije

Niški aerodrom, nekada pravi mali centar za niskotarifne aviokompanije, danas se suočava sa ozbiljnim padom u broju linija i putnika. Od početka zimskog reda letenja, aerodrom "Konstantin Veliki" imaće tek četiri niskotarifne linije


Foto: Beta

Zimski red letenja koji počinje u nedelju, 27. oktobra, i zavrsava se 29. marta 2025. godine, doneće Nišu nove glavoblje i dodatni pad broja putnika s obzirom da će dve niskotarifne avio kompanije koje sa njega saobaćaju leteti svega na po dve linije i sa smanjenim brojem polazaka nego prošle godine.


Mapa niskotarifnih linija iz Niša za zimski red letenja 2024/2025 Foto: Fly Naissu

Mađarska niskotarifna aviokompanija Wizz Air će tako u zimskom redu letenja dodatno redukovati svoje polaske za Bazel sa četiri na dva leta nedeljno, te će do ove destinacije leteti samo sredom i nedeljom. Letovi za Memingen će ostati nepromenjeni i ova kompanija leteće do nemačkog grada tri puta nedeljno, i to utorkom, četvrtkom i subotom. S druge strane, irska niskotarifna aviokompanija Ryanair će takođe u zimskom redu letenja redukovati svoje polaske za Beč sa dosadašnjih četiri na tri leta nedeljno, i to ponedeljkom, petkom i subotom, dok će do Malte nastaviti da leti dva puta nedeljno, ponedeljkom i subotom.





Ovaj drastičan pad dolazi u godini kada su mnogi aerodromi u regionu i širom Evrope beležili rekordne rezultate u avijaciji. Uprkos povoljnim trendovima u industriji, Niš je izgubio čak petinu putnika, odnosno 20% u odnosu na prošlu godinu. Ovakav pad nije samo zabrinjavajući, već je i direktna posledica neefikasnosti uprave aerdoroma da zadrži i privuče nove aviokompanije.


Od kada je država preuzela upravljanje niškim aerodromom, aerodrom nije dobio ni jednu novu niskotarifnu avio liniju, što je jasan pokazatelj neefikasnosti i lošeg upravljanja koje ozbiljno ugrožava razvoj aerodroma i putnički saobraćaj

Usled gubitka brojnih linija i nemogućnosti da se konektuje na let na postojećim linijma koje su dodatno redukovane, sve veći broj putnika iz Niša i okoline prinuđen je da traži povoljne letove u drugim gradovima u regionu, najčešće u Sofiji i Skoplju. Ova situacija dodatno ugrožava značaj niškog aerodroma, koji je nekada bio ključna tačka za putnike iz ovog dela Srbije koji su se oslanjali na niskotarifne avio-kompanije. Umesto da zadrži svoju stratešku ulogu u regionu, aerodrom sada sve više gubi konkurentnost i značaj, čime šteti lokalnoj ekonomiji i povezanosti građana.



Autor: Fly Naissus

Kommentare


bottom of page