top of page

Novi program Wizz Aira dobra ponuda za putnike ili znak da kompaniji hitno treba keš?

Nova ponuda Wizz Air-a o pokretanju usluge pretplate za neograničene letove izazvala je mnogo buke u avio industriji – ali važno je pročitati sitna slova pre nego što se prijavite.


Foto: Wizz air

Godišnja pretplata za ovaj novi program pod nazivom „All you can fly” će vas koštati 499 eura do 16. avgusta, pre nego što poraste na 599 eura. Iako je već u prodaji, pretplatnička karta se neće moći koristiti do 25. septembra.


Aviokompanija je saopštila da u početku planira da objavi 10.000 članstva “All you can fly”, dok često postavljana pitanja na njenoj web stranici navode da će mesta zavisiti od dostupnosti, u zavisnosti od “nekoliko spoljnih i internih faktora”. Već na početku ponuda zvuči kao “dajte vi nama novac jer nam sad treba keš, a za dalje ćemo već vedeti”. Ali, da proverim o činjenice pre nego donesemo zaključak.


Kakva je kompanija Wizz Air?


Mađarski niskotarifni avioprevoznik je u protekloj godini:

1. od grupe potrošača Who? izglasan za najgoru avio-kompaniju u 2024.godini.

2. I pored toga što je zabeležio najgoru tačnost tri uzastopne godine u analizi podataka Uprave za civilnu avijaciju (CAA) od strane PA News, proglašen je za ‘Najodrživiju niskotarifnu aviokompaniju’ četvrtu godinu zaredom na Svetskoj dodjeli nagrada za održivost finansija 2024.

3. Prošle godine su njihovi avioni prevezli oko 60 miliona putnika što ovu kompaniju čini jednom od najuspješnijih u Evropi.


Kako će program funkcionisati – i postoji li kvaka?


Kao i kod svake pretplate, važno je proveriti uslove pisane sitnim slovima pre nego što požurite da se prijavite.


Treba napomenuti da članstvo u programu važi za sve letove širom velike međunarodne mreže kompanije, koja se može pohvaliti oko 950 ruta širom Evrope, Severne Afrike, Bliskog istoka i Azije.


Uprkos tome što na papiru ponuda Wizz Air-a izgleda kao odlična vrednost za ono što se nudi, ove niže cene definitivno znače samo dve stvari: da će oni koji koriste članstvo morati relativno često leteti i da Wizz Air želi sebi da obezbedi keš u što kraćem roku.


U nastavku teksta analiziramo neke od uslova iz ponude.


“Rezerviši i leti u naredna tri dana”


Ova sitnica na koju morate obratiti pažnju je vrlo zanimljiva. U uslovima je jasno vidljivo naznačeno: “Rezerviši i leti u naredna tri dana”. Ono što to zapravo znači je “Ne možete rezervisati ranije od tri dana prije leta” tj. ako se let dobro prodaje i ako je u potpunosti popunjen tri dana pre ciljanog datuma, teško da ćete dobiti mesto. Ovo je prilično rizično, pogotovo ako nemate fleksibilnost po pitanju smeštaja na destinaciji.


Dokaz da će ovaj uslov ići na ruku Wizz Air-u i da će oni koji uplate ovaj program prvenstveno popunjavati sedišta na letovima koji nisu puni je i statistika ove kompanije. Prema statistici, WizzAir ima faktor opterećenja iznad 95% u letnjim mesecima što je sjajno dostignuće, ali definitivno čini „All you can fly“ program težim za korišćenje.


Ovaj uslov će biti problem za dve grupe putnika:

-putnicima koji vole da na vrijeme isplaniraju svoj put, jer će morati da čekaju do tri dana pred put za svoju rezervaciju.

-putnicima koji bi da rezervišu mesto u poslednjem trenutku takođe neće biti zagarantovano mesto. Ovakvi putnici će naročito imati problem od jeseni kada EU-ov sistem ulaska/izlaska (EES) stupi na snagu, jer je planirano da aviokompanije dostavljaju podatke o putnicima 48 sati prije polaska ili će se suočiti s kaznama.


Paušalna naknada


Ako skrolujete do kraja uslove i “sitna slova” koje je objavio Wizz Air naći ćete deo u kome kaže: „Paušalna naknada od 9,99 € po segmentu leta mora se platiti posebno. Cena će biti naplaćena u valuti rezervacije.”


Dakle, važna je formulacija: jedan segment je let, tako da su put negde i nazad dva segmenta, pa cena jednog putovanja iznosi 19,98€.


Odabir prtljaga


Druga bitna stvar nije vidljiva na stranici za pretplatu WizzAira i leži u poslovnom modelu aviokompanije. Kao i mnogi niskotarifni avioprevoznici, WizzAir ne nudi nikakvu dozvolu za prtljag. Naprotiv, njihova politika prtljaga ograničava i ručni prtljag. Svaki putnik može poneti jedan komad – ručnu torbu (maksimalno 40x30x20 cm).


Odabir sedišta


Kao ni troškovi odabira prtljaga, ni troškovi odabira sesdišta takođe nisu uključeni i mogu se kretati od nekoliko eura do preko stotinu u zavisnosti od težine torbe i sezone putovanja.


Može li vam ovaj program uštedeti novac?


Ako biste bili u mogućnosti da u potpunosti iskoristite propusnicu, mogli biste napraviti značajnu uštedu posebno u špicu sezone. Na primer, trenutno bi vas povratno putovanje u Istanbul u zadnjem trenutku koštalo oko 250 eura, što znači da bi dva takva putovanja tehnički značila da se pretplata isplatila.

Ovde opet dolazimo do onog uslova da ćete moći da letite samo ako do tri dana pred let avion nije pun. Zato zaključujemo da će ovaj program najbolje odgovarati putnicima kojima je jedino bitno da svaki put lete na drugu destinaciju, nebitno gde. Naravno, ako takvi putnici postoje.


Jesu li šeme neograničenih letova problem za ekologiju?


Aviokompanija ima za cilj da smanji emisiju CO2 za 25 posto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2019. godine.

Ekološki aktivisti su već stigli da žestoko napadnu ovaj model jer je sam po sebi stimulacija za putovanjima čak i za one koji nikada nisu kročili u avion.


Iz Wizz Air-a su ovi napadi okarakterisani kao neosnovani: “Novi proizvod…zapravo, doprinosi maksimalnom povećanju faktora opterećenja tokom posljednja 72 sata pre leta. Visok faktor opterećenja je ključni pokretač efikasnosti i dovodi do smanjenja intenziteta emisije“- poručeno je iz ove aviokompanije. U našoj slobodnoj interpretaciji ovo bi značilo da će avion na toj liniji svejedno leteti jer postoji potreba za tim letom. A kad već leti, bolje je da bude pun.




Izvor: Avioportal

Комментарии


bottom of page