top of page

Overbooking - Šta kada avio-kompanija proda više mesta u avionu, a vi ste uklonjeni sa leta?

Overbooking letova je prilično česta praksa među avio-kompanijama. Iako se konkretne stope overbookinga mogu razlikovati od jedne avio-kompanije do druge, procenjuje se da oko 10-15% svih letova bude preprodato



Avio-kompanije često preprodaju karte za letove takozvano prebukiranje, što znači da prodaju više karata nego što ima dostupnih sedišta u avionu, a to se na engleskom naziva - overbooking. Avio komapnije to rade jer statistike pokazuju da se određeni broj putnika ne pojavljuje na letu, bilo zbog promene planova, kašnjenja ili drugih razloga. Na taj način, avio-kompanije smanjuju gubitke koji nastaju kada sedišta ostanu prazna.


Neuspešno pojavljivanje putnika može se desiti iz raznih razloga, od propuštenih konekcija do promena rasporeda u poslednjem trenutku, pa čak i putnika koji su prešli na neki drugi let.

Međutim, ako se svi putnici pojave na letu, može doći do situacije u kojoj nema dovoljno mesta za sve. U tom slučaju, avio-kompanija će tražiti dobrovoljce koji su spremni da odlože svoj let u zamenu za kompenzaciju, koja obično uključuje novac, vaučere ili druge pogodnosti. Ako se ne javi dovoljan broj dobrovoljaca, avio-kompanija može primorati putnike da odlože let, što se naziva "nevoljno isključenje" ili "bumping".


Šta raditi ako ste uklonjeni sa leta?


Proverite svoja prava

U zavisnosti od zemlje u kojoj letite, postoje zakoni i propisi koji štite putnike u ovakvim situacijama. Na primer, u Evropskoj uniji, putnici imaju pravo na kompenzaciju i pomoć od strane avio-kompanije.


Prihvatite ponudu

Ako vas avio-kompanija zamoli da dobrovoljno odložite let, procenite ponudu koju vam nude. To može biti novac, vaučer za buduće letove ili čak smeštaj u hotelu i obrok dok čekate sledeći let.


Pregovarajte

Ako niste zadovoljni prvom ponudom, slobodno pregovarajte za bolju kompenzaciju. Avio-kompanije su često spremne da ponude više kako bi rešile situaciju.


Zatražite pismenu potvrdu

Ako prihvatite kompenzaciju, zatražite pismenu potvrdu o onome što vam je obećano, uključujući detalje o sledećem letu i uslugama koje će vam biti pružene.


Znajte kada da odbijete

Ako ne želite da odložite let, a avio-kompanija vas prisilno izbaci sa leta, proverite svoja prava na kompenzaciju. U nekim slučajevima, možete dobiti značajnu sumu novca ili druge pogodnosti.


Razumevanje razloga za preprodaju karata i vaših prava kao putnika može vam pomoći da se bolje nosite sa situacijom ako se ikada nađete u ovakvoj situaciji.



Comentarios


bottom of page