top of page

Potpisan ugovor o kupovini 12 novih 'Rafala' ukupne vrednosti 2,7 milijardi evra

Srbija i francuska kompanija "Dassault" potpisali su ugovor o nabavci 12 potpuno novih višenamenskih aviona Rafale


Ugovor je potpisan večeras u Palati "Srbija" sa francuskim proizvođačem "Dassault", a ceremoniji su pored srpskih zvaničnika prisustvovali i predsednik Francuske, Emanuel Macron, koji se nalazi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.


Ugovor obuhvata kompletan logistički paket, uključujući rezervne motore i druge delove, a njegova ukupna vrednost iznosi 2,7 milijardi evra.


Prema zvaničnim navodima, Srbija će tokom 2024. i 2025. godine uplatiti po 15% iz budžeta, odnosno po 421 milion evra svake godine.


Srpsko Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana će po prvi put od 1987. godine dobiti nove borbene avione. Poslednji put kada su nabavljeni lovci bio je 1987. godine, kada je Jugoslovenska narodna armija uvela MiG-29 u svoju flotu.


Karakteristike aviona Rafal


Foto: Kelvin Jahe

Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije, koji se smatra ključnim sredstvom francuskog ratnog vazduhoplovstva i francuske ratne mornarice, kao i za tradicionalne korisnike borbenih aviona širom sveta. Kreiran za izvršavanje operacija kako na kopnu tako i na moru, "Rafale" nosi ime po Marselu Daso, francuskom generalu, čije je liderstvo bilo ključno u modernizaciji francuskih vazduhoplovnih snaga.



Do sada je proizvedeno ukupno 259 aviona ovog tipa, koji su postali ključni deo flota nekoliko zemalja. Operateri, osim francuskih Vazduhoplovnih i kosmičkih snaga, uključuju Hrvatsku, Egipat, Grčku, Indiju i Katar, a osim Srbija budući operateri ovog aviona su i Indonezija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Comentários


bottom of page