top of page

Ryanair: Potražnja u Evropi dostigla svoj vrhunac - očekuje se pad cena avio karata

Ryanair je objavio slabiji profit nego što se to očekivalo u prvom finansijskom kvartalu, naglašavajući u svom izveštaju potrebu da se “stimuliše” prodaja čime je označen kraj post-pandemijskog buma u Evropi



Najveći evropski prevoznik po broju putnika Ryanair u svom izveštaju saopštio je da je u tri meseca do kraja juna napravio više sniženja nego što se očekivalo, sa prosečnom cenom karte nižom od 15 odsto i da se ne vidi kraj potrebi za smanjenjem. Pad profita uprkos porastu saobraćaja, mogao bi značiti da je potražnja u Evropi dostigla svoj vrhunac.


Irska aviokompanija Ryanair saopštila je da su joj se profiti skoro prepolovili za tri meseca od aprila i juna i najavila da će cene karata ovog leta biti "znatno niže" nego prošle godine.

Majkl O'Liri objasnio je medijima da su, od pre dve nedelje, primetili značajan pad potražnje, što u njegovom slučaju znači da puni avione snižavanjem cena i izazivanjem pada profita. Tako potvrđuje tržišni trend koji ukazuje na to da je potražnja u Evropi dostigla svoj vrhunac.


Ryanair je saopštio da je prosečna cena karte pala sa 49,07 evra na 41,93 evra, ali je povećanje broja putnika pomoglo da se ukupni prihodi smanje samo za jedan procenat na 363 milijarde evra. Kompanija je najavila da očekuje snažnu potražnju ovog leta, sa brojem putnika koji će verovatno porasti za osam odsto ukupno u ovoj finansijskoj godini, ali da će cene ostati niže od očekivanih.


Dobit Ryanair-a, nakon oporezivanja, smanjena je za 46% u odnosu na prethodnu godinu, dok je faktor punjenjenosti kabine  (odnos broja sedišta i broja putnika na letu) iznosio 94%. U isto vreme operativni troškovi porasli su za 11% na 3,26 milijardi eura, zbog više osoblja i drugih troškova, što je delom bilo zbog kašnjenja isporuke Boeing aviona. Ovo je delimično nadoknađeno uštedom goriva.


Uprkos tome Ryanair očekuje da će njegov pregled saobraćaja za fiskalnu 2025.godinu porasti za 8%, pod uslovom da se isporuke Boeinga vrate na ugovorene nivoe pre kraja godine.


Comments


bottom of page