top of page

Vojna avijacija: Prikaz vojne moći Srbije na aerodromu u Batajnici

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" juče je održan prikaz pod nazivom "Zastava 2024", koja je demonstrirala sposobnosti Vojske Srbije



Na ovoj prikazu učestvovalo je više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je prikazano oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme, uključujući i preko 50 vazduhoplova.




Prikaz je započeo padobranskim skokom pripadnika 63. padobranske brigade, a u statičkom i dinamičkom delu učestvovali su i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, odreda vojne policije "Kobre", Kopnene vojske i Komande za obuku.


Građani su bili u prilici da vide i letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica.


U letačkom segmentu prikazali su se avioni MiG-29, Orao, Super Galeb, kao i helikopteri Mi-35, Mi-17, H-145 i Gazela, dok je na zemlji prezentovana moderna tehnika kao što su tenkovi M-84 AS1/AS2, T-72 MS, borbena vozila Miloš i Lazar, samohodne haubice Nora, te sistemi PVO KUB, FK-3, HQ-17 i PASARS. Radari GM 200 i GM 400, kao i bespilotne letelice Pegaz i kineski CH-92 i CH-95, takođe su bili deo ovog sveobuhvatnog prikaza.


U toku ove manifestacije ponovljena je najava buduće jačanje Vojske Srbije, uključujući kupovinu 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal od Francuske, kao i narudžbine novih višecevnih bacača raketa.


Ovaj prikaz pokazao je značajan napredak u modernizaciji srpske vojske i poslala jasnu poruku o sposobnostima koje će Vojska Srbije nastaviti da razvija u narednim godinama.

Comments


bottom of page