top of page

Wizz Air nastavlja sa smanjivanjem broja letova na Ex-Yu tržištu - Niš prepolovljen

U poređenju sa istim periodom prošle godine, Niš beleži najveći pad broja sedišta u celom ex-Yu regionu, sa smanjenjem od neverovatnih 57,2%, što se odnosi na 36.316 sedišta manje na letovima ka i iz ovog grada.


Foto: Wizz Air

Mađarska niskotarifna aviokompanija Wizz Air nastavlja da smanjuje broj dostupnih sedišta na gotovo svim tržištima bivše Jugoslavije u četvrtom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom 2023. godine, uprkos tome što su mnoge inspekcije motora, koje su dovele do prizemljenja velikog broja aviona, završene pre roka.


Prema navodima medija uprava kompanije predviđa da će 35 aviona biti prizemljeno tokom 2025. godine, što bi trebalo da omogući Wizz Airu da ponovo krene putem rasta, nakon minimalnog povećanja kapaciteta ove godine.


Kako su prošli aerodromi u Srbiji?


Što se tiče aerodroma u Srbiji, Wizz Air će smanjiti kapacitet sedišta iz Beograda za 27,6% u poslednjem kvartalu ove godine, što znači povlačenje 148.292 sedišta, uprkos većem broju letova u septembru i oktobru u poređenju sa prošlom godinom. U Nišu će kapacitet biti smanjen za 57,2%, odnosno za 36.316 sedišta u odnosu na 2023. godinu.

Smanjenja u Prištini biće manja, jer će prevoznik smanjiti kapacitet za 6,4%, što će rezultirati uklanjanjem 9.366 sedišta sa tržišta.


Wizz Air će smanjiti broj sedišta iz Niša za 36.316, što predstavlja pad od čak 57,2% u poređenju sa 2023. godinom, što je najveće smanjenje na ex-yu tržištu.

Jedino tržište bivše Jugoslavije na kojem će Wizz Air odabrati drugačiji pristup je Bosna i Hercegovina. Povećanje kapaciteta biće postignuto kroz dodatne letove na postojećoj ruti između Lutona i Sarajeva, kao i uvođenjem novih letova između Rima i glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ovo će dovesti do povećanja kapaciteta za 183,3%, što uključuje dodatnih 22.908 sedišta.


Trenutno, tržišta na kojima će Wizz Air imati manje sedišta u četvrtom kvartalu ove godine u poređenju sa četvrtim kvartalom 2023. godine osim Ex-Yu prostora su Luksemburg (potpuno povlačenje), Bugarska, Norveška, Rumunija, Grčka, Kipar, Švedska, Litvanija, Island, Poljska, Holandija, Francuska, Nemačka, Letonija i Malta. 

Comments


bottom of page