top of page

Wizz Air otvara 37 novih linija ove zime širom svoje mreže - Niš nije jedna od njih

Dok Wizz Air navodi da su smanjenja letova na određenim destinacijama posledica nedostatka aviona i problema s motorima proizvođača Pratt & Whitney, ova mađarska niskotarifna aviokompanija istovremeno najavljuje ambiciozno širenje svoje mreže



Avio kompanija Wizz Air će u predstojećem zimskom redu letenja, uvesti čak 37 novih linija, povezujući 18 baza sa različitim destinacijama, uz značajno povećanje učestalosti letova na mnogim aerodromima. Ovaj potez rezultira širenjem u 62% svojih baza, kojih trenutno ima ukupno 29, čime kompanija potvrđuje svoju posvećenost jačanju prisustva na evropskom i globalnom tržištu.


Međutim, dok mnogi aerodromi širom Evrope beleže rast, niški aerodrom se suočava sa potpuno suprotnom situacijom. Wizz Air je drastično smanjila broj sedišta na letovima iz i ka Nišu, povlačeći iz prodaje čak 57,2% kapaciteta. Ova odluka predstavlja gubitak od 36.316 sedišta, čime se značajno pogoršava i onako kompleksna situacija, ostavljajući putnike Niša u neizvesnosti i dodatno smanjujući već ograničene opcije za letove iz ovog grada.


Wizz Air će smanjiti broj sedišta iz Niša za 36.316, što predstavlja pad od čak 57,2% u poređenju sa 2023. godinom, što je najveće smanjenje na ex-yu tržištu.

Pored aerodroma u Nišu, i beogradski aerodrom Nikola Tesla beleži pad operacija kompanije Wizz Aira. Tokom ove zime, aerodrom u Beogradu imatiće 13 letova manje u poređenju sa prošlom zimom, smanjujući operacije iz glavnog grada ka Barseloni, Kelnu, Dortmundu i Rimu, Parizu (Beauvais), Bergamu, Kopenhagenu, Ajndhovenu i Malti.


Ostaje nejasno kako Wizz Air opravdava ukidanje linija na nekim aerodromima, pozivajući se na nedostatak aviona i tehničke probleme, dok istovremeno ubrzano širi mrežu letova s drugih aerodromima. Ovaj nesklad u strategiji postavlja pitanje da li su u igri samo logistički izazovi ili se iza ovih poteza kompanije kriju dublji razlozi.

Comments


bottom of page