top of page

Šta je Skyplagging? - Tehnika koju putnici često koriste za kupovinu jeftinijih letova

Updated: Jun 9, 2023

U ovom tekstu otkrivamo vam šta je Skyplagging - praksu poznatu i kao 'skrivena karta', sa kojom se avio kompanije se već godinama bore, čini se bezuspešno


Foto. Flynaissus

Novac je ograničen resurs, pa je pronalaženje jeftinih karata za putovanje avionom često izazovno, posebno kada su datumi putovanja fiksni. Skyplagging je jedna praksa koja omogućava putnicima da stignu od tačke A do tačke B "po nižoj ceni od tržišne". Međutim, ova praksa je kontroverzna i svakako nije po volji avio-kompanijama. Pa da pogledamo šta je Skyplagging i zašto ga avio-kompanije ne vole.


Šta je zapravo Skiplagging?

Skyplaging je tehnika koju putnici koriste kako bi kupili jeftinije avionske karte. Ova tehnika se zasniva na iskorišćavanju nepravilnosti u tarifama avio-kompanija, posebno kada su u pitanju presedanja na letovima.


Na primer, putnik može da rezerviše let od tačke A do tačke C sa presedanjem na tački B. Međutim, umesto da se zapravo ukrcava na drugi let od tačke B do tačke C, putnik napušta let na tački B i koristi to kao svoju stvarnu destinaciju. Ovom tehnikom putnik može da ostvari uštedu, jer nekada je cena leta od tačke A do tačke C sa presedanjem na tački B jeftinija od direktne karte od tačke A do tačke B.


Važno je napomenuti da su avio-kompanije obično protiv ove prakse i često u svojim uslovima putovanja imaju klauzule koje zabranjuju takozvani Skyplaging. Kao odgovor na ovo, avio-kompanije mogu preduzeti mere kao što su otkazivanje povratnih letova ili kažnjavanje putnika. Takođe, Skyplaging nije preporučljiv za putnike koji putuju sa predatim prtljagom, jer prtljag obično putuje do krajnje (rezervisane) destinacije na karti.



Za što su letovi Skyplagginom jefitniji od direktnih?


Postoje nekoliko razloga zbog kojih avio-karte mogu biti jeftinije od tačke A do tačke C preko tačke B, umesto da budu jeftinije od tačke A do tačke B. Ovo su neki od objašnjenja:

Konkurencija na određenoj ruti


Na nekim rutama postoji veća konkurencija među avio-kompanijama koje pružaju direktne letove između tačke A i tačke B. Da bi bile konkurentne, avio-kompanije mogu ponuditi niže cene za direktne letove. Međutim, ako putnici koriste skiplaging i rezervišu let od tačke A do tačke C sa presedanjem na tački B, avio-kompanije koje pružaju te presedaje mogu ponuditi povoljnije tarife kako bi privukle putnike.


Različite potražnje na različitim segmentima puta


Potražnja za putovanjima između tačke A i tačke B može biti veća od potražnje između tačke A i tačke C. Avio-kompanije mogu koristiti dinamiku cena i strategije diferenciranja cena kako bi prilagodile tarife prema potražnji na određenim segmentima puta. Kao rezultat toga, cena leta od tačke A do tačke C preko tačke B može biti niža jer postoji manja potražnja za tim letom.


Aerodromske takse i troškovi


Aerodromske takse i troškovi koji se odnose na sletanje i izlazak putnika mogu varirati između različitih aerodroma. Avio-kompanije mogu biti podložne različitim tarifama i troškovima na različitim aerodromima. To može uticati na ukupnu cenu karte za putovanje od tačke A do tačke C preko tačke B.


Važno je napomenuti da ove razlike u cenama mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora i da nije uvek slučaj da će skiplaging rezultirati jeftinijim putovanjem. Takođe, avio-kompanije često gledaju Skyplaging kao kršenje njihovih uslova putovanja i mogu preduzeti odgovarajuće mere kako bi se suprotstavile ovoj praksi.



Da li ste ikada putovali koristeći Skyplagging?

Podelite svoje mišljenje i iskustva u komentarima.





コメント


bottom of page